В 44 секции ще бъдат повторно преброени бюлетините и пликовете за националния референдум, разпореди Върховният административен съд (ВАС). Секциите са посочени от Инициативния комитет на „Шоуто на Слави“.

ВАС допуска за тази цел съдебна математико-статистическа експертиза в състав от три вещи лица. Те имат срок от 10 дни да се запознаят с материалите по делото и протоколите на секционните избирателни комисии.

Делото  беше заведено от екипа на шоуто и е срещу решението на Централната избирателна комисия от 11 ноември, с което бяха обявени резултатите от националното допитване. От преброяването тогава стана ясно, че 12 000 гласа не достигат, за да станат задължителни решенията за мажоритарен вот на два тура с абсолютно мнозинство, задължителното гласуване и орязването на партийната субсидия на 1 лев на глас.

Според жалбоподателите несъответствието между броя на пликовете и на бюлетините  означава, че има подадени, но неотчетени гласове.

ЦИК трябва да осигури всички изборни книжа, вкл. пликовете и бюлетините от 44-те секционни избирателни комисии, посочени от екипа на „Шоуто на Слави“.

Снимка: Информационна агенция „Компас“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *