21:53 Прокюрдската Народна демократическа партия съобщи в профила си в социалната мрежа twitter, че Анадолската новинарска агенция съобщава за повече преброени гласове, отколкото са в действителност. В съобщението се посочва, че решението да се зачитат и неподпечатани пликове, хвърля съмнение върху изборния резултат. В заключение партията допълва: „Ние обявяваме на публиката, че докато нашите възражения не получат пълен отговор, резултатът от референдума не е окончателен.

Междувременно премиерът на Турция Бинали Йълдъръм изнесе победна реч. По думите му, днешният вот е „нова страница в историята. „Бъдете сигурни, че ние ще използваме тази победа, за да направим Турция по-светла държава.“


21:09 Двете основни опозиционни партии в Турция ще оспорят резултатите от референдума, предаде агенция АФП.

19:09 По предварителни данни на TRT World, при 86% преброени гласове 53% от турските избиратели са гласували с „Да“ срещу 47% с „Не“ на референдума за промени в Конституцията, с които ще се дадат повече права на президента и страната ще премине към президентска система на управление.

Опозицията заяви, че Анадолската новинарска агенция манипулира данните, и хората са гласували с „Не“.


Централната избирателна комисия на Турция съобщи, че ще се зачитат като валидни пликове с гласове, които нямат официални печати, освен ако не се докаже, че те са били вкарани в избирателните секции отвън.

Източник: ysk.gov.tr

Официално лице от основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) коментира за Ройтерс че това решение може да създаде проблеми с легитимността на вота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *