Реформаторският блок публикува съобщение на сайта си, в което партиите от групата осъждат екстрадирането на турския гражданин Абдуллах Бююк в Турция без съдебно решение.

Според РБ това нарушава „основни принципи, които са водещи за коалицията – за нас те са върховенството на закона и евроатлантическата ориентация на страната.“

Абдуллах Бююк беше предаден на турските власти, които го смятат за важна фигура в движението на проповедника Фетуллах Гюлен. Последният е сочен от Анкара като организатор на опита за преврат в Турция на 15 юли.

„Опасността от мигрантска криза не може да бъде предмет на двустранни договорки само между България и Турция. При променената политическа обстановка и засиления мигрантски натиск на българската граница е необходима общоевропейска позиция за бежанската криза, която защитава интересите на държавите на първа линия – България и Гърция,“ посочват още от РБ.

РБ поискаха изслушване в пленарна зала на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова още в първите дни на новата сесия на 43-тото Народно събрание

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *