Бившият главен изпълнителен директор на петролната компания ExxonMobil Рекс Тилерсон положи клетва като държавен секретар на САЩ. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви по време на церемонията, че е „време да се осигури ясен фокус към външните работи“ и се обърна към Тилерсон с думите: „Целият ти живот те е подготвял за този момент.“

Тръмп похвали новия държавен секретар за големия му опит при работа с чужди правителства като Русия по времето, когато е бил шеф на голяма петролна компания.

Номинацията на Тилерсон беше съпроводена с много поляризирани мнения. Докато много републиканци го смятат за актив, някои демократи от Сената имат притеснения, че той ще е прекалено отстъпчив към Русия и ще иска да отмени икономическите санкции, които бяха наложени на Москва през 2014 година, след анексирането на Крим от Украйна.

ExxonMobil работеше с руската държавна петролна компания Роснефт по голям проект за Арктически сондажи за милиарди долари, когато администрацията на президента Барак Обама наложи санкциите на Русия. Американската компания тогава заяви, че ходът на Вашингтон ще и струва $1 млрд.

На фона на притесненията за Рекс Тилерсон от страна на демократите, миналият месец той описа Русия като опасен и дестабилизиращ глобален актьор, който пренебрегва интересите на САЩ. По думите му Москва не е непредсказуема и Вашингтон трябва да подобри разбирането на мисленето на Кремъл.

Снимка: William Munoz, Flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *