PSA Peugeot Citroën публикува резултати от реалния разход на гориво за три свои модела.

В автомобилната индустрия тази инициатива се провежда за първи път. Процедурите за тестване е усъществени в сътрудничество с две неправителствени организации, Transport & Environment (T&E) и France Nature Environment (FNE), и са одитирани от Bureau Veritas. С тях  се потвърждава разхода на гориво при реална употреба от клиентите на PSA, и резултатите от независимите клиентски проучвания.

През ноември 2015 г., когато медийното отразяване хвърли черна сянка върху автомобилната индустрия (прочетете за скандала с манипулираните тестове на коли на Volkswagen и Audi  тук и тук), PSA Peugeot Citroën реши да предприеме уникален подход, като публикува данни за реалния разход на гориво за своите автомобили с цел прозрачност към клиентите.

Измерванията са били направени съгласно протокол, разработен съвместно с неправителствената организация Transport&Environment, по обществените пътища близо до Париж (25.5 км градски, 39.7 км извънградски и 31.1 км магистрала) и в реални условия на шофиране, по-специално – с пътници и багаж на борда, пътни наклони и използване на климатици. Базиран на проекта на Европейския съюз за емисии от превозни средства при реални условия на шофиране, протоколът измерва разхода на гориво посредством монтирана в автомобила преносима система за измерване на емисии. Bureau Veritas, независим и международно признат орган, гарантира, че протоколът се провежда в съответствие с техническите характеристики и, че резултатите са точни и надеждни.

Първите измервания са сравними с тези, направени от клиентите. Те показват, че процедурата, проведена съвместно с Transport & Environment, е научно обоснована и представителна за типичния водач на автомобил.

Тествани автомобилиPEUGEOT 308

1.6l BlueHDi 120

S&S BVM6

Allure

CITROËN C4

GRAND PICASSO

1.6l BlueHDi 120

S&S BVM6 Exclusive

DS 3

1.6l BlueHDi 120

S&S BVM6

So Chic

Разход, измерен по протокола (л/100 км)5,05,64,9
Разход, измерен чрез проучвания на клиенти

(л/100 км)

5,0 / 5,15,5 / 5,75,1 / 5,3

До началото на лятото на 2016 г. PSA ще публикува официалните данни за разхода на гориво в реални условия на шофиране за 30 Peugeot, Citroën и базисни DS модели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *