Технологията за роботизирана ръкавица разработена в партньорство между General Motors и NASA и създадена за приложение в  Международната космическа станция ще бъде използвана и в здравеопазването, производството и други области чрез лицензно споразумение на GM и Bioservo Technologies AB, шведска компания за медицински технологии.

Работейки с GM, Bioservo ще комбинира елементи от своята технология SEM GloveTM (Soft Extra Muscle) с RoboGlove, усилваща силите роботизирана ръкавица разработена след деветгодишното сътрудничество на GM и NASA, включващо пускането на Robonaut 2 (R2), хуманоиден робот, в космоса през 2011 година.

RoboGlove използва авангардни сензори, активиращи механизми и „сухожилия“, сравними с нервите, мускулите и сухожилията в човешката ръка. Едно от изискванията за R2 е да оперира със съоръжения създадени за хора и конструкторите постигнаха безпрецедентна сръчност на ръката. Тази технология бе приложена в RoboGlove.

Bioservo е разработила по същество подпомагащо устройство за индустриална употреба – то позволява увеличаване на ефективността и намаляване на умората на мускулите на ръката. Изследванията показват че умората може да настъпи в рамките на пет минути на непрекъснато боравене с инструмент.

“Комбинирането на най-доброто е от трите свята – космическите технологии на NASA, експертния инженерен капацитет на GM и медицинския на Bioservo – в новата ръкавица ще доведат до ниво на индустриално използване на технологията,” отбелязва Томас Уорд, изпълнителен директор на Bioservo Technologies.

Уорд описва технологичната комбинация като важна стъпка към въвеждането на мека екзоскелетна технология в глобален мащаб.

GM възнамерява да стане първия американски производител на автомобили, който ще използва роботизирана ръкавица и ще я тества в някои от своите заводи. Bioservo ще произвежда и продава новата ръкавица за различни нужди включително медицинска рехабилитация и други места където е нужна допълнителна захващаща сила.

“Наследникът на RoboGlove може да намали силата, от която ще се нуждае работникът при работа с инструменти за продължителни периоди и при повтарящи се движения,”отбелязва Курт Визе, вицепрезидент на GM Global Manufacturing Engineering.

GM тества за кратко RoboGlove предпроизводствено в завода преди да потърси партньор, който да му помогне да я усъвършенства, за да се използва от ръце с различни размери и за различни нужди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *