Руската рубла продължава да поскъпва като по-рано днес тя се търгуваше под 58 рубли за долар, за пръв път от юни 2015 година насам. Възходящото движение продължава въпреки новината, че Централната банка на Русия купува долари за попълване на резервите, нещо което по принцип води до обезценяване на руската валута.

При отварянето на Московската фондова борса днес рублата се търгуваше на цена 57.96 за долар и 61.8 за евро. След 12 на обяд стойността и се понижи до около 58.09 рубли за долар.

Руската валута е най-добре представящата се валута през последните 12 месеца като е поскъпнала с 26% спрямо долара.

Инвеститорите започнаха да купуват рублата, след като през февруари руската Централна банка обяви, че възможността „да намали основния лихвен процент (10%) през първата половина на 2017 година, е намаляла,“ тъй като ще се цели към намаляване на инфлацията до 4% от настоящото ниво от 5%. В резултат трейдърите възприеха изказването като сигнал, че рублата ще поскъпва, или поне няма да поевтинява.

Новината за основния лихвен процент изглежда беше достатъчно добра, че да отвлече вниманието от факта, че централният банкер на Русия ще купува долари всеки ден до 6-и март, за да запълни чуждестранните си резерви (общо ще бъдат купени $1.9 млрд).

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *