На снимката: Доналд Туск (отляво), Румен Радев (отдясно)
Европейският съюз трябва да следва общ цялостен подход към Югоизточна Европа за намаляване на политическото напрежение и за икономическото  развитие на държавите от региона. Тази обща позиция заявиха президентът Румен Радев и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, които разговаряха днес на „Дондуков“ 2.

Двамата коментираха също отношенията на ЕС и България с Турция, Кохезионната политика на ЕС и осигуряването на енергийната независимост на страната ни.

„Европа не е свързана единствено от процедури и финансови средства, но също така от достойнство и политика на солидарност. Солидарността означава „един за всички и всички за един“. Европа винаги ще бъде до вас“, каза Туск след края на срещата.

Водещ акцент по време на разговорите между двамата е бил гарантирането на сигурността в ЕС и особено в региона на Балканите.

„В тази сложна обстановка България има важна роля, защото сигурността на европейските граждани започва от сигурността на българската граница“, коментира държавният глава. По думите му страната ни е предложила конкретни мерки, които да залегнат в общ оперативен план на ЕС за защита на българската външна граница, в случай на нарастване на мигрантския натиск, както и за допълнителна финансова подкрепа. Темата беше обсъдена на няколко последователни заседания на Европейския съвет и страната ни получи уверения от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и от председателя на Европейския съвет Доналд Туск за оказването на такава подкрепа в случай на нужда.

„Ние сме решени да затворим пътищата за нелегална миграция и също така сме ангажирани с пълното изпълнение на споразумението между Европейския съюз и Турция. ЕС спазва своите задължения и очакваме от Турция също така да спази своята част от споразумението“, посочи Доналд Туск, който е на работно посещение в страната ни, по покана на президента Радев. Туск подчерта, че ЕС разбира, че укрепването на граничния контрол в България оказва голяма тежест върху националния бюджет.

„В случай на затруднения Европейският съюз планира допълнителни мерки за финансиране и е готов бързо да подкрепи България“, уточни председателят на Европейския съвет.

„За България е изключително важно да развива отношения на добросъседство с Турция като съседна страна, но в същото време повишаването на риска между Европейския съюз и Турция създава най-голям риск точно за България“, заяви президентът Радев. Той призова за добра воля и от двете страни за намаляване на това напрежение.

„Недопустимо е Турция да се намесва в изборен процес и във вътрешните дела на която и да е държава от Съюза, включително България. Затова е нужно да имаме координирани и единни действия на Съюза за отстояване на нашата независимост, сигурност и достойнство“, подчерта още Румен Радев.

Държавният глава благодари за личната ангажираност на Доналд Туск за продължаването на Кохезионната политика и през следващия програмен период на ЕС. „Кохезионната политика залегна устойчиво в приоритетите на Римската декларация и ще гарантира едно по-хармонично и устойчиво развитие на ЕС“, посочи Румен Радев.

По думите на президента членството на България в ЕС е най-голямата гаранция за икономическото развитие на страната ни и за постигането на просперитет и сигурност. „И затова България полага своите активни усилия за укрепване на единството на Съюза. Ние сме доказал се остров на стабилност и ще продължаваме да полагаме усилия с помощта на ЕС да затвърждаваме тази позиция тук, на Балканите, където рисковете за сигурността нараснаха неимоверно в последно време“, заяви още Румен Радев.

Осигуряването на енергийната независимост на страната ни и Югоизточна Европа също е било сред акцентите на срещата. Според държавния глава е време да се обсъди отново възможността България да се превърне в енергийно независим доставчик на газ и на неговото транзитиране към Западните Балкани и към други държави членки на ЕС, за да се избегне рискът от доставки през райони, в които има активни или тлеещи конфликти. Обсъдени са били и предстоящите преговори с „Газпром“ и необходимостта от ясна, силна и единна европейска позиция.

В изявлението си пред представителите на медиите Доналд Туск увери, че ЕС ще работи за намаляването до минимум на цената и щетите от Брекзит за всички европейски граждани, независимо от коя страна идват те.

Снимка: Прессекретариат на Президента на Република България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *