Министърът на околната среда и водите Ирина Костова съобщи, че ще издаде акт с нов срок на обжалване на решението, с което се пропускаше извършването на екологична оценка на проекта на актуализация на Плана за управление на Национален парк „Пирин“ до 2023 година.

Решението идва след силната обществена реакция. По-рано днес президентът Румен Радев, също определи решението на МОСВ за прибързано.

От министерството посочват, че няма преднамерено действие на администрацията, свързано с трите почивни дни и ограничаване възможността за евентуални жалби в установения по закон срок.


„Считам, че решението на МОСВ да не се прави екологична оценка на проекта за актуализация на плана за управление на Национален парк Пирин за периода 2014 – 2023, е прибързано,“ коментира президентът Румен Радев в социалната мрежа Facebook и определи въпроса като „обществено значим“.

Държавният глава пише също, че е обсъдил по телефона въпроса със служебния министър по околната среда и водите Ирина Костова и с премиера Огнян Герджиков. Радев е призовал да „бъде намерено прозрачно и отговорно решение, гарантиращо обществения интерес.“

Според Министерството на околната среда и водите (МОСВ) решението, според което не е нужно да се прави екологична оценка на новия план за управление на Националния парк „Пирин“, е законно.

По-рано, зам.-министърът на околната среда Мариела Начева, коментира за „Хоризонт“ по БНР, че за приетите вече планове за управление на природни паркове и на Националния парк „Централен Балкан“ също не е извършвана екологична оценка, но за всички инвестиционни намерения на териториите им трябва да се правят оценки за въздействието върху околната среда.

Снимка: Wikipedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *