В контекста на съвременните политически реалности и непредвидимата среда на сигурност Европа не може да си позволи да разчита на военната мощ на други субекти. Ако искаме силен Европейски съюз, неизбежно трябва да вземем съдбата в собствените си ръце и да работим за изграждане на интегриран отбранителен капацитет, чрез който да гарантираме сигурността си, заяви президентът Румен Радев при откриването на дискусия, на тема „Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана“,  в Централния военен клуб в София.

Президентът Радев заяви, че трябва да се преодолее изоставането в модернизацията на армията. По думите му е „крещяща нуждата нашите въоръжени сили да водят бойна подготовка”.  Това от своя страна означава, че трябва „да инвестираме в ремонта на техника, на която не е отделяно внимание в продължение на десетки години и, която е пред разкапване.” Последното обаче ще доведе до орязване на ресурсите за нова техника, допълва президентът. Затова, според него, първо трябва да се провери какви ресурси са нужни на нашата армия и едва тогава да се харчат пари за ремонти.

Държавният глава определи като основен приоритет извеждането на интегрирана отбрана, за да може тя да получи необходимото развитие на европейско ниво.

Радев посочи, че годишните загуби, които търпи ЕС вследствие на фрагментацията на отбранителната индустрия на държавите членки, възлизат на от 50 до 100 млрд. евро.

 Според президента, избраният от ЕС подход към обща отбрана чрез генериране на отбранителни способности и интегриране на изследователските структури и организации, ще доведе до обединяването на индустрията и на европейския отбранителен капацитет в бъдеще.

Той изрази надежда, че стартирания по-рано тази година Европейски фонд за отбрана ще се превърне в двигател на развитието на високите технологии и отбранителната индустрия в ЕС. “Фондът е големият шанс на България да бъде част от европейските процеси в отбраната”, заяви Румен Радев, но предупреди, че преди всичко България трябва да покаже, че е способна да генерира свои способности и да допринася реално към капацитета на партньорите си.

 “Проблем е нашето собствено отношение към проблемите на сигурността – дали ще инвестираме в нашата сигурност, за да гарантираме собствения си суверенитет, или защото така искат или ни налагат нашите съюзници и партньори”, каза още държавният глава. Той  посочи, че инвестиционните решения, касаещи въоръжението ни, отекват извън границите на държавата и трябва да бъдат насочени към преодоляване на “технологичната бездна” между нас и нашите съюзници.

 Президентът призова още за дефиниране на ясни приоритети и прилагане на съобразени с тях програми за индустриално сътрудничество в сферата на националната отбранителна промишленост, които да донесат иновации и траен растеж на производителността в този отрасъл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *