Президентът Румен Радев приветства „усилията“ на Министерство на правосъдието за формулиране на конкретни предложения за законови промени в сферата на изборното право и други свързани нормативни актове, „целящи укрепване на разклатения ни имунитет“, заяви той в обръщение към нацията във вторник.

„Предложенията за промени в законите за вероизповеданията, за политическите партии и за българското гражданство, поставят ясни бариери пред действия, насочени срещу нашите независимост, интегритета на държавата и обществото“, заяви той, във връзка с опитите за външно вмешателство и влияние върху изборите за парламент, които се проведоха в края на месец март.

„Тези избори откроиха съществени проблеми. Станахме свидетели на организиран опит отвън да се повлияе на изборните резултати. Българските институции и мъдростта на българските граждани не допуснаха това да се случи. По време на кампанията партиите  призоваваха за крайни мерки, нарушаващи дори действащите закони, включително отмяна на двойното гражданство, затваряне на изборни секции и на граници“, коментира президентът Радев и допълни, че темата бързо е била „погребана“ след изборите.

„Проблемите обаче остават. Тези проблеми съвсем не се изчерпват само с външно вмешателство в изборния процес, а с целенасочени опити за систематично и дълбоко проникване и влияние върху обществото и политическия живот в страната“, допълни той.

Радев изрази надежда, че новото правителство, което ще бъде формирано, ще има „характер да гласува адекватни законови промени“.

Снимка: president.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *