Миналата седмица в северната ни съседка Сенатът прие закон, с който се определя, че радари за засичане на скоростта, ще могат да бъдат инсталирани само на полицейски превозни средства, които са обозначени със съответната маркировка, и следователно са разпознаваеми от шофьорите.

Законовото предложение, съгласно което пътните радари трябва да бъдат инсталирани изключително на моторни превозни средства, разполагащи с отличителните знаци на пътна полиция, се основава на идеята, че основната цел на радарите е „предотвратяване на произшествия и придобиване на отговорно поведение от страна на водача“ на превозното средство.

Според вносителите на закона „прилагането на санкции трябва да бъде последният начин за оформяне поведението на водача. Законът не може да има за основна цел налагане на санкции.“

Според новия закон мобилните устройства (тип пистолет) за измерване на скоростта ще могат да се използват на максимално разстояние 10 метра от превозното средство, показващо отличителните знаци на пътна полиция.

За да влезнат в сила новите правила, те ще трябва да бъдат одобрени от Камарата на депутатите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *