В отворено писмо до институциите на ЕС румънски шофьор се обърна с няколко важни въпроса.

„Казвам се Лучиан Митителу и съм бивп шофьор за компанията Bring Trucking A.S. Моля да имате предвид, че аз не съм адвокат. (…) Имам много въпроси, на които политиците отказват да отговорят“, започва румънецът.

В транспортната индустрия ние трябва да питаме не само дали Регулация (EО) No 561/2006 ЗАБРАНЯВА редовната седмична почивка, а дали я позволява, пише той.

Той обяснява уточнението с това, че използването на думата „ПОЗВОЛЯВА“ вместо „ЗАБРАНЯВА“, дава възможност за много по-прост отговор, без нуждата от разяснения от Съда на ЕС.

Това ни позволява да видим, че Регулацията въвежда определени очаквания, като ДНЕВНА почивка и ясно дефинира НАМАЛЕНА седмична почивка. Регулациите ни ПОЗВОЛЯВАТ да прекарваме тези почивки в превозното средство. В чл. 8 (8), обаче няма забрана за прекарване на редовната седмична почивка в кабината на камиона, уточнява шофьорът.

Във връзка с горните обяснения той задава няколко въпроса до румънското правителство, властите в други държави и до Европейската комисия. Ето и някои от тях:

  • Какво направи ЕК през последните 11 години (след влизане в сила на Регулация (ЕО) No 561/2006), за да гарантира, че шофьорите получават адекватно настаняване и почивка? Митителу разглежда факта, че Брюксел въведе изключения за споменатата по-горе Регулация по ясни причини: камионът не може да се счита за подходящо място за настаняване. В допълнение, регулацията позволява тези изключения само при условие, че шофьорът се съгласи с тях.
  • Защо ЕС инвестира в защитата на правото на минимално пространство за живеене и други условия за затворници, но не се интересува за същото за своите служители? Румънският шофьор посочва сериозните стандарти на ЕС по отношение на мястото за живот на затворниците и същевременно кратките описания в Регулация 561/2006, които установяват, че превозното средство трябва да е оборудвано с „адекватно място за спане за всеки шофьор“.
  • Може ли ЕК и властите в страните от ЕС да ни кажат защо през 2018 година разпоредбите са все още „ПО ИЗБОР“ и транспортните компании не ги прилагат?
  • Шофьорите дори не могат да защитят правото си на подходящо настаняване по време на редовната седмична почивка, основно заради липса на подкрепа от властите. Въпреки това, може ли някой да претендира, че шофьорите „избират“ да спят в камиона по време на дневната и съкратената седмична почивка? Защо са предприети толкова много действия, за да се докаже, че шофьорите са тези, които решават да спят в кабината, и така се отрича правото им на подходящо място за почивка – право, което имат хората във всички индустрии?


Писмото на Лучиан Митителу е изпратено на 18-и януари до европейския комисар по транспорта Виолета Булк. Комисаря по заетостта Марин Тисен, както и до евродепутатите Вим Ван де Камп, Клаудия Тапардел, Майкъл Крамер и Луци Андерсон. Очаква се техния отговор.

Снимка: MBWA PR, Flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *