Бразилският президент Дилма Русеф ще назначи предшественика си Луис Инасио Лула да Силва за „министър на правителството“, съобщава БНР, позовавайки се на Ройтерс.

Постът отговаря по ранг на министър-председателския, какъвто формално липсва в президентска република като Бразилия. Самата Русеф го заемаше, когато Лула беше президент.

Назначението на Лула да Силва би трябвало да има взаимен положителен ефект, както за него, така и за Дилма Русеф. То ще му осигури имунитет срещу съдебно преследване. Припомняме, че срещу него има повдигнато обвинение за облагодетелстване от корупционна схема в държавната нефтена фирма „Петробраз“. Бившият президент отрича категорично.

От друга страна, поемането на въпросния министерски пост от бившия държавен глава ще помогне на президента Русеф да потърси благоприятно решение в парламента на казуса с поискания ѝ импийъчмънт. Преди дни няколко милиона бразилци излязоха на протест, именно с искане за импийчмънт на бразилския президент, на фона на сериозната рецесия, пред която е изправена страната.

Свързани новини: 

Над 1 милион бразилци излязоха на протести, с искане за импийчмънт на Дилма Русеф

Бившият бразилски президент е обвинен в укриване на активи

Един коментар за “Русеф даде министерски пост на обвинения в корупция бивш бразилски президент

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *