На 9-и май се отбелязва пълната капитулация на нацистка Германия във Втората световна война. В Русия и бившите съветски републики това е Денят на победата, а от 2008 година насам се отбелязва и като Ден на Европа. Израел също отбелязва днешния ден.

Денят на Европа е датата, на която френският външен министър Роберт Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, Шуман предлага създаването на Европейската общност за въглища и стомана, която е предшественик на днешния Европейски съюз, а целта на обединението е да се избегнат подобни жестоки и кръвопролитни войни в бъдеще.

Няма сила на света, която може да победи Русия, каза президентът на страната Владимир Путин по време на речта си на парада за Деня на победата, посветен на 72-ата годишнина от победата на Съветския съюз над нацистка Германия през Втората световна война.

„Няма сила и няма да има сила, която да победи нашия народ“, заяви руският държавен глава.

По думите му Втората световна войне не е можела да бъде предотвратена, заради дезинтегрирането на хората.

„Тази ужасна трагедия не можеше да бъде предотвратена, първо заради убедеността в криминалната идеология за расово превъзходство, заради липсата на единство между водещите страни по света, които позволиха нацистите да си присвоят правото да решават съдбата на други хора, да отприщят най-жестоката и кървава война, да заробят и да накарат почти всички европейски държави да служат на техните смъртоносни цели“, заяви Путин.

Руските въоръжени сили са способни да отблъснат всякаква агресия, но е нужна консолидация на цялата международна общност за ефективна борба с тероризма, нео-нацизъм и други заплахи, каза руският държавен глава и допълни, че Русия е готова за сътрудничество.

Снимка: Военен парад на Червения площад. Източник: kremlin.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *