Русия е нарушила търговски договорености като е увеличила митата за доставки на палмово масло, хладилници и хартия от Европейския съюз, постанови Световната търговска организация (СТО) в петък.

Това е първото подобно решение на диспут с участието на Русия, откакто страната се присъедини към сто през 2012 година. То идва, след като Евросъюзът обвини Москва в налагане на по-високи от позволените вносни мита върху продукти през 2014 година. Двете страни не успяха да разрешат проблема сами.

На сайта на руското икономическо министерство беше публикувана реакцията на Москва по повод решението на СТО: „Русия никога не е отричала, че поради технически причини, митото за внос на някои стоки се различава от поетите тарифни ангажименти. Ето защо, дори още преди да бъде подадена жалбата на Европейската комисия, е бил предложен определен график, по-който да бъдат отстранени несъответствията, който практически е осъществен към началото на арбитражните заседания. Нашето предложение за временно спиране или прекратяване на спора, всъщност беше отхвърлено от ЕК. Съдиите бяха принудени да разглеждат несъществуваща ситуация, при която почти всички освен две ставки са приведени в съответствие с поетите ангажименти. Останалите две – за хартия и хладилници – ще бъдат адаптирани в най-близко бъдеще.“

Според ЕС по-високите мита са имали ясно негативно влияние върху износа на продукти на стойност близо 600 млн. евро годишно. Все пак от ЕК потвърдиха, че Русия е предприела мерки, за да изпълни търговските си задължения. Решението на СТО обхваща 12 проблема, като в 11 от случаите е отсъдено в полза на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *