Русия и Китай отвърнаха на нападките на Съединените щати, след като на 31 юли, американски политици обвиниха Москва и Пекин, че не правят достатъчно, за да обуздаят ядрените амбиции на Северна Корея.

Пхенян тества отново през уикенда ракета, която има възможност да достигне територията на САЩ. В последствие американският президент Доналд Тръмп коментира в социалната мрежа twitter, че е „много разочарован”, че Китай не прави „нищо”, за да помогне на САЩ да накаже Пхенян.

„Смятаме за неоснователни опитите на САЩ и няколко други държави да прехвърлят отговорността на Русия и Китай, почти обвинявайки Москва и Пекин за подхранване на ракетните и ядрени амбиции на Пхенян,” се казва в изявление на Министерство на външните работи на Русия, и продължава: „ Именно Руската федерация и Китайската народна република разработиха съвместна пътна карта, която изключва всякакво използван на сила и предвижда цялостно решение на всички проблеми на Корейския полуостров, вкл. ядрения проблем, чрез дипломатически и политически методи.”

Руското външно министерство призовава също всички страни „незабавно” да възстановят диалога.

Китай също не запази мълчание и отговори на обвиненията на САЩ.

„Независимо колко способен е Китай, усилията на Китай няма да доведат до практически резултати, защото това зависи от двата основни участника”, заяви пред ООН в Ню Йорк китайския посланик Лиу Джией.

По думите му както Вашингтон, така и Пхенян са игнорирали призивите на Съвета за сигурност на ООН за деескалиране на напрежението и възстановяване на преговорите между 6-имата основни участника в проблема, предложено от Пекин и Москва.

Китайският посланик отбеляза също, че прилагането на резолюциите на Съвета за сигурност е било възпрепятствано от едностранните санкции и „предварителни условия, поставени за започване на диалог” с Пхенян.

Администрацията на президента Доналд Тръмп прилага стратегия за постоянен натиск върху Северна Корея, чрез едностранни санкции и призиви към Китай да използва влиянието си. В допълнение САЩ обявява, че всички възможности, вкл. насочен военен удар, са на масата, за да се блокира Северна Корея да заплашва Вашингтон и съюзниците и в региона.

След проведен разговор между Тръмп и японския премиер Шиндзо Абе на 30-и юли, двамата са се съгласили, че „Северна Корея представлява сериозна и нарастваща директна заплаха за САЩ, Япония и Южна Корея, както и други държави наблизо и надалеч.”

В последствие японският премиер изрази съмнение, че ще бъде бъде намерено решение на проблема чрез преговори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *