Кубинският вицепрезидент Рикардо Кабрисас и руският заместник министър-председател Дмитри Рогозин подписаха нова програма за сътрудничество в отбраната, която ще е в сила до 2020 година. Освен нея бяха сключени и още 6 договора в сферата на технологиите, авиацията, медицината и железопътния транспорт.

Споразумението за отбрана ще има основно техническа и съвещателна природа. Включени са и военни доставки, заяви Рогозин.

„Тъй като Русия отдавна има програмно-целеви метод в отбраната, имаме наша методология и експерти, които знаят как да осигурят краткосрочно и дългосрочно планиране. Този вид помощ ще бъде осигурена“, коментира зам.-премиерът на Русия за „Спутник“.

“Няколко западни държави, като САЩ, се опитват да упражнят натиск върху нас като наложат санкции, но Русия и Куба споделят еднакви идеи относно независимост и суверенитет“, каза Рогозин, цитиран от китайската агенция Синхуа.

Куба беше исторически съюзник на Съветския съюз до падането на комунизма през 1991 година. При управлението на руския президент Владимир Путин, отношенията между двете страни продължиха да се подобряват. През 2014 година 90% от кубинския дълг към Москва беше опростен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *