Делегацията на Русия реши да не участва в предстоящата сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), обяви заместник-ръководителят на делегацията и депутат в Руската Дума Леонид Слуцкий.
Причина за решението е решението на ПАСЕ от преди 1 година да лиши от правото на глас и участие руските парламентаристи. В знак на протест тогава те напуснаха Асамблеята до края на 2015 г.
Слуцкий съобщи, че руската делегация е подготвила писмо от председателите на двете камари на руския парламент – Думата и Съвета на федерацията до ръководителя на ПАСЕ Ан Брасер, с искане да бъдат възстановени правата на руската делегация.
Той каза още, че Русия ще се върне в Страсбург само при равноправни права и когато бъдат гарантирани правата на делегацията ѝ. Той цитира неотдавнашен коментар на председателя на Думата Сергей Наришкин, че руската страна няма да търпи никаква дискриминация и каквито и да са санкции по отношение на делегация им в ПАСЕ, защото това е неприемливо.
Ръководителят на руската делегация в ПАСЕ и председател на комитета по външна политика на Думата Алексей Пушков се обяви в своя микроблог в Twitter за нов дневен ред на зимната сесия на Асамблеята, в който да намерят място проблемите с Полша заради поправките в Закона за медиите и събитията в германския град Кьолн от Нова година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *