Руската федерация даде зелена светлина за транзита на ембарго продукти до трети страни. Транспортирането на такъв тип стоки през страната е част от тестов проект, който ще се проведе в периода 1 юли – 31 декември.

Очакванията на руското транспортно министерство са, че така ще се увеличи транспортният потенциал на страната. Разбира се подобни транспорти ще се осъществяват при едно определено условие. Камионите ще трябва да бъдат оборудвани с навигационни пломби. Така ще се следи постоянно маршрута им и ще се предпазят от непланирано разтоварване.

В момента Министерство на транспорта на Руската федерация работи по регулациите. Те ще обхванат инсталацията на пломбите и следенето на камионите. Системата за мониторинг вече е развита и е тествана в сътрудничество с Казахстан и Беларус. Камионите са били оборудвани с навигационни устройства, конфигурирани с GPS и GLONASS сателитни комуникационни системи, както и с връзка с мрежа от мобилни оператори.

По този начин митническите власти могат да следят товарите, вкл. дали се отклоняват от зададения маршрут и дали ремаркетата са отваряни не когато и където трябва.Очаквания за приходи

Руските власти очакват, че възстановяването на транзита на ембарго стоки ще увеличи транзитния трафик през страната с 40% до нивата от 2013 година. Тогава започна търговската война между Русия и Европейският съюз и САЩ.

Припомняме, че през 2014 година ЕС и САЩ наложиха санкции на Русия. Те станаха факт, след като Запада обвини Москва в предизвикване на въоръжен конфликт в Украйна. В отговор, на 7-и август 2014 година, Москва наложи ответно ембарго на стоки от ЕС, САЩ, Австралия, Норвегия и Канада. Ембаргото е в сила и до днес.

Според анализи на Австрийския институт за Икономически проучвания, Русия е загубила близо 170 млрд. долара в периода 2015-2017 година, в резултат на западните санкции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *