Министерството на отбраната на Русия е прекратило военното сътрудничество с Турция, а външният министър Сергей Лавров е отменил планираното посещение в южната ни съседка, след като във вторник руски бомбардировач СУ-24 беше свален от турските власти.

Русия също така предупреди гражданите си да не пътуват в Турция, заявявайки, че не е безопасно за тях, и разположи военен кораб близо до бреговете, където се разби руският самолет.

По-рано днес

На извънредната среща на НАТО в Брюксел генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг призова за успокояване на напрежението между Турция и Русия. Според Москва, сваленият самолет е бил във въздушното пространство на Сирия, близо до границата с Турция. Властите в Анкара обаче твърдят че, бомбардировачът е  бил на турска територия. 

Алиансът е съгласен с турските власти, че е било нарушеното въздушно пространство на Турция, става ясно от изказването на генералния секретар на НАТО: „Анализите, които получихме от няколко съюзници през деня, съвпадат с информацията, представена от Турция“.

Столтенберг повтори, че НАТО ще защитава териториалната цялост на своята страна-член и припомни, че Русия трябва да спазва договореностите за предупреждение чрез военните канали за информация.

„Очаквам нови контакти между Анкара и Москва. Призовавам за спокойствие и деескалация“, каза още той и наблегна на нуждата от диалог между Москва и Анкара..

На въпрос за начина, по който НАТО и Русия би могло да работят заедно в Сирия след този инцидент, генералният секретар на НАТО отговори: „Общият враг трябва да е ИДИЛ. Всички страни, включително Русия, трябва да се ръководят от този принцип. Ние виждаме обаче, че повечето руски атаки в Сирия са насочени срещу цели в райони, където Ислямска държава не присъства„.

От руска страна, премиерът Дмитрий Медведев нарече “престъпни” действията на турските военновъздушни сили срещу руския Су-24. Атаката предизвика опасно изостряне на отношенията между Руската федерация и НАТО. Тя не може да бъде оправдана от никакви интереси, включително защита на държавна граница, заяви Медведев, цитиран от БНР.

Премиерът подчерта, че Русия разполага с данни за пряк финансов интерес от страна на Турция за закупуването на нефтопродукти от „Ислямска държава“.

“Със свалянето на руския самолет Анкара подкопа дългогодишните добросъседски отношения между двете държави и щетите трудно могат да бъдат поправени. Инцидентът може да доведе до отменянето на редица съвместни руско-турски проекти”, се казва още в изявлението на Медведев.

Позицията на САЩ по въпроса остава сравнително неутрална. Американски служител, цитиран от Ройтерс, е заявил, че Съединените щати смятат, че сваленият от Турция руски изтребител е бил ударен във въздушното пространство на Сирия след кратко навлизане в турското въздушно пространство.

Според служителя, пожелал анонимност, това становище се основава на засичане на топлинната следа на изтребителя.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *