Министерството на отбраната на Русия е прекратило военното сътрудничество с Турция, а външният министър Сергей Лавров е отменил планираното посещение в южната ни съседка, след като във вторник руски бомбардировач СУ-24 беше свален от турските власти.

Русия също така предупреди гражданите си да не пътуват в Турция, заявявайки, че не е безопасно за тях, и разположи военен кораб близо до бреговете, където се разби руският самолет.

По-рано днес

На извънредната среща на НАТО в Брюксел генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг призова за успокояване на напрежението между Турция и Русия. Според Москва, сваленият самолет е бил във въздушното пространство на Сирия, близо до границата с Турция. Властите в Анкара обаче твърдят че, бомбардировачът е  бил на турска територия. 

Алиансът е съгласен с турските власти, че е било нарушеното въздушно пространство на Турция, става ясно от изказването на генералния секретар на НАТО: „Анализите, които получихме от няколко съюзници през деня, съвпадат с информацията, представена от Турция“.

Столтенберг повтори, че НАТО ще защитава териториалната цялост на своята страна-член и припомни, че Русия трябва да спазва договореностите за предупреждение чрез военните канали за информация.

„Очаквам нови контакти между Анкара и Москва. Призовавам за спокойствие и деескалация“, каза още той и наблегна на нуждата от диалог между Москва и Анкара..

На въпрос за начина, по който НАТО и Русия би могло да работят заедно в Сирия след този инцидент, генералният секретар на НАТО отговори: „Общият враг трябва да е ИДИЛ. Всички страни, включително Русия, трябва да се ръководят от този принцип. Ние виждаме обаче, че повечето руски атаки в Сирия са насочени срещу цели в райони, където Ислямска държава не присъства„.

От руска страна, премиерът Дмитрий Медведев нарече “престъпни” действията на турските военновъздушни сили срещу руския Су-24. Атаката предизвика опасно изостряне на отношенията между Руската федерация и НАТО. Тя не може да бъде оправдана от никакви интереси, включително защита на държавна граница, заяви Медведев, цитиран от БНР.

Премиерът подчерта, че Русия разполага с данни за пряк финансов интерес от страна на Турция за закупуването на нефтопродукти от „Ислямска държава“.

“Със свалянето на руския самолет Анкара подкопа дългогодишните добросъседски отношения между двете държави и щетите трудно могат да бъдат поправени. Инцидентът може да доведе до отменянето на редица съвместни руско-турски проекти”, се казва още в изявлението на Медведев.

Позицията на САЩ по въпроса остава сравнително неутрална. Американски служител, цитиран от Ройтерс, е заявил, че Съединените щати смятат, че сваленият от Турция руски изтребител е бил ударен във въздушното пространство на Сирия след кратко навлизане в турското въздушно пространство.

Според служителя, пожелал анонимност, това становище се основава на засичане на топлинната следа на изтребителя.

 

2 коментара за “Русия прекрати военното си сътрудничество с Турция

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *