Русия блокира за пореден път резолюция на ООН, с която се осъжда химическата атака в Идлиб, Сирия, и се призовава сирийският президент Башар Асад да сътрудничи на международното разследване на случая.

Това е 8-ият път, за последните 6 години гражданска война в Сирия, в който Москва използва правото си на вето в Съвета за сигурност, за да подкрепи властта в Дамаск. Китай, който блокира 6 от резолюциите за Сирия, този път се въздържа.

В настоящия случай беше блокирана предложена от САЩ, Франция и Великобритания резолюция, с която се осъжда атаката в град Кан Шейкун, провинция Идлиб и се призовава Асад да осигури достъп за разследващи лица.

Руският посланик в ООН, Владимир Сафронков, заяви, че проекторезолюцията хвърля вина преди да е осъществено независимо разследване.

„Изумен съм как направихте това заключение. Никой все още не е посетил мястото на престъплението. Как знаете това?‘, попита той. По думите му, американската атака срещу сирийската въздушна база е „осъществена в нарушение на международните норми.“

Припомняме, че на 4-и април след химическа атака в Сирия загинаха десетки хора. Американското правителство обвини за това режима в Дамаск и в последствие осъществи ракетен удар срещу сирийско военно летище.

В резултат отношенията между Вашингтон и Москва се обтегнаха, а Кремъл прекрати меморандума със САЩ за безопасност на полетите над Сирия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *