Руски учени, в сътрудничество с националната космическа агенция разработват магнитен 3D биопринтер, който ще позволи производството на жива тъкан в микрогравитационните условия на Международната космическа станция.

Уникалната технология ще бъде създадена в партньорство между United Rocket and Space Corporation, част от Роскосмос, и 3D Bioprinting Solutions.

“Разработването на магнитния биопринтер ще позволи създаването на тъканни и органни конструкции, които са изключително чувствителни на влиянието на космическата радиация – като например щитовидната жлеза – за биомониторинг на ефекта на космическата радиация  в условия на продължително излагане и за разработване на мерки за противодействие,“ се казва в прессъобщение на 3D Bioprinting Solutions.

Научният екип се надява да изпрати „уникалната“ технология на Международната космическа станция до 2018 година. Виждането на учените в дългосрочен период е биопринтерът да може потенциално да бъде използван за „поправяне“ на наранени тъкани и органи на астронавтите по време на дълги космически полети, както и да се използва на Земята за по-бързо принтиране на тъкани и органи за спасяване на човешки животи.

Главният директор на United Rocket and Space Corporation това начинание е „още една стъпка“, която ще ни доближи до стъпване „на други планети“. Колегата му от 3D Bioprinting Solutions вярва, че технологията ще предложи „уникална възможност“ за откриване на „нови подходи в тъканното инженерство и регенеративната медицина.“

Снимка: 3D Bioprinting Solutions/ Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *