2017-04-22 / 11:36 Преместването на руски войски близо да севернокорейската граница е част от планирани учения и не е свързано с ескалиращото напрежение на Корейския полуостров, заяви говорител на руската армия, цитиран от Радио „Свободна Европа“.

Говорителят на Кремъл Дмитри Песков вчера отказа да коментира видео записите, пуснати от местни медии от Далечни изток и в YouTube, които показваха как множество танкове и ракети биват прекарвани с влак в Приморския регион близо до границата със Северна Корея.


Русия премества тежко военно оборудване близо до границата си със Северна Корея, заради притеснения от сблъсък между Пхенян и Съединените щати, предаде Радио „Свободна Европа“.

Медии в Далечния изток на Русия съобщават, че местните са видели големи военни конвои, пътуващи с влак и пътищата към севернокорейската граница от миналата събота и неделя.

Видео, пуснато на местния новинарски сайт DVHab.ru показва влак, превозващ тежко военно оборудване, включително ракетни системи земя-въздух Tor. Влакът е пътувал към Владивосток, който е на 160 км от границата.

Както Съединените щати, така и Северна Корея, предупредиха за възможността от превантивни удари, а корейските лидери дори наскоро предупредиха за възможността от ядрени атаки.

Vostok Media съобщава, че местните жители са виждали бронетранспортьори, хеликоптери и друго тежко оборудване, пътуващи на юг по магистралата Кабаровск-Владивосток. Говорител на руската армия коментира, че това е част от „рутинни“ военни упражнения.

Междувременно на 20 април Съветът за сигурност на ООН осъди строго последният ядрен тест на Пхенян и заплаши да наложи нови санкции на страната, заради „силно дестабилизиращото и поведение“.

Москва блокира по-ранна версия на резолюцията, въпреки, че основният съюзник на Северна Корея, Китай, се обяви в подкрепа на документа.

Съветът за сигурност поиска Пхенян „да не осъществява повече ядрени тестове“, определяйки действията на страната като „нелегални“ и „силно усилващи напрежението в региона и отвъд“.

Снимка: Tor-M1; Автор: Vitaly Kuzmin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *