Полетите между Великобритания и Европейския съюз ще бъдат отменени за месеци, след влизане в сила на Брекзит, освен ако не бъдат договорени споразумения между Кралството и ЕС преди „развода”. Това заяви шефът на нискотарифната компания Ryanair, Майкъл О’Лиъри, пред Европейския парламент.

Лондонското летище „Хийтроу” ще опустее, летни ванканции ще бъдат отменени, а самолетите на Ryanair ще се прехвърлят в Европа, каза О’Лиъри, който настоява, че резултатите от референдума за членството на Великобритания в ЕС трябва да се игнорират.

Споразумението Open Skies, което позволява авиокомпаниите от ЕС, вкл. тези регистрирани в Обединеното Кралство, да оперират във всяка страна от Общността. За разлика от други сектори, авиационният не попада в правилата на Световната търговска организация. Ето затова сделка за авио сектора преди Брекзит е ключова, заяви изпълнителният директор на най-голямата авиокомпания в Европа.

Според О’Лиъри обаче предупреди, че подобно споразумение едва ли може да бъде сключено, затова британското правителство трябва да се откаже от намерението за излизане от ЕС.

Март 2019 година е крайният срок Обединеното кралство да напусне ЕС. Ако не бъде постигната сделка за Брекзит до тази дата, страната ще напусне без споразумение – т.нар. „твърд Брекзит”.

Европейската комисия отказва да дискутира каквито и да е въпроси с Великобритания, докато не се постигне споразумение за правата на европейските граждани в кралството.

Авиацията няма да чака до март 2019 година, заяви О’Лиъри. Ясна законодателна рамка е нужда до септември 2018 година, допълни той.

По думите му „Брекзит ще бъде едно от най-големите икономически самоубийства в историята.”

“До септември 2018 година, когато средният британски избирател седне да обмисля къде ще ходи на почивка през 2019 година, двете опции, които ще има, са да кара до Шотландия или да се качи на ферибота до Ирландия,” каза още шефът на Ryanair.

Той предупреди също, че въпреки, че Великобритания ще страда „много повече” работни позиции ще бъдат загубени и по европейските летища и в туристическия сектор.

Снимка: Adrian Pingstone, Wikipedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *