Бюджетът за 2016 година залага 1.8 млрд. лв (2%) дефицит от брутния вътрешен продукт, а максималният нов дълг, който страната ще може да вземе е в размер на 5.3 млрд. лв.

Проектобюджетът ще бъде разгледан от Съвета за тристранно сътрудничество. Очаква се да бъде направена актуализация на тазгодишния бюджет, с която ще се дадат повече пари за заплати. Това ще доведе до нарастване на дефицита за 2015 година над 3 процента.

Според финансовия министър Владислав Горанов актуализацията е неизбежна:

„Първо, защото по-голямата част от предложената актуализация за 2015-а година е свързана с успешното приключване на програмите, по които усвояваме европейски средства – около 2/3 от ресурса отива за тази цел. Другата част, ако видите по министерства, отива за разплащане на недостига от възнаграждения за персонала.“

Догодина се планира увеличение на финансирането за част от министерствата. Минималната работна заплата ще стане 420 лева. Помощта за втора година от майчинство ще замръзне на 340лв. Според вицепремиера Ивайло Калфин тази мярка е нужна, за да се стимулира връщането на родителите на работа.

През 2016 година осигурителните прагове ще нараснат със средно 7.5 на сто. Пенсиите ще бъдат увеличени с 2.5 на сто по швейцарското правило, припомня шефът на НОИ Бисер Петков, като това ще бъде реално нарастване, тъй като номиналният ръст на пенсиите изпреварва значително заложената прогноза за инфлация през следващата година.

Очакваният ръст на икономиката е над 2%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *