28-те държави членки на ЕС единодушно подкрепиха продължаването с още една година на санкциите срещу Русия, въведени заради анексирането на полуостров Крим от Украйна.

„ЕС продължава да осъжда незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Руската федерация и остава ангажиран с пълното прилагане на своята политика на непризнаване (…) Тези мерки са ограничени в действието си само на територията на Крим и Севастопол и са задължителни за изпълнение от всички граждани на ЕС и базираните в ЕС компании,” пише в решението на представителите на правителствата в Брюксел.

Продължените мерки засягат и се прилагат само спрямо лица и фирми от ЕС, които преди анексирането на Крим са действали на споменатите територии. Те са различни от тези, свързани с подкрепата на Москва за бунтовниците в Източна Украйна.

С ограниченията се забранява да се внасят стоки от Крим, както и да се правят европейски инвестиции там, да се предоставят туристически услуги, износ на някои стоки и технологии в секторите на транспорта, телекомуникациите и енергетиката и свързани с търсенето, проучването, и добива на нефт, газ и минерални ресурси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *