Иран се е съобразил с условията на международния договор за ограничаване на ядрената си програма, съобщи ядрената агенция на ООН в събота. Страната ще се освободи от икономическите санкции, които и бяха наложени във връзка с действията и по обогатяване на уран и опитите за създаване на ядрено оръжие.

Международната атомна енергийна агенция (IAEA) заключи, че ислямската република е намалила възможността си да разработи атомно оръжия, с което е отговорила на изискванията на световните сили. САЩ и още 5 други нации се съгласиха през юли, че ще вдигнат икономическите санкции едновременно с потвърждението от страната на IAEA, че Иран е изпълнила изискванията.

Свързани новини: Споразумението за ядрената програма на Иран влиза в сила до няколко дни

Представителят на Европейския съюз Фредерика Могерини потвърди, че санкциите са вдигнати и Иран ще получи техническа помощ за ядрената си програма от световните сили. Историческата сделка, „едновременно силна и честна”, показа, че дипломацията „може да рареши най-трудните проблеми”, коментира тя.

След обявяването на новината Иран освободи и четирима американци с ирански произход, като част от програма за размяна на затворници в САЩ, която е била обсъждана тайно през последната една година.

Саудитска Арабия и Израел, които бяха против международната сделка с Иран, коментираха, че споразумението ще засили теокрацията в Техеран и допълнително ще дестабилизира Близкия изток.

Добрите новини за Иран вероятно няма да са добри за цената на петрола. Иран има четвъртите по големина резерви на петрол и природен газ в света и на фона на свръхпредлагането на суровината на пазара, цената вероятно ще продължи свободното си падане. Цената на черното злато вече падна под $30 за барел.

Вдигането на санкциите ще размрази близо $50 милиарда извън страната. С тези средства правителството планира да обнови индустрии и инфраструктурата си.  Много инвеститори също биха имали интерес към неразработения ирански пазар, който ще предложи 77 милиона потребители.

Ислямската държава ще може да сключи сделка с Airbus Group SE за 114 нови и използвани самолети за Iran Air, чиито самолети са със средна възраст от 26.8 години, според данни на сайта Planespotters.net.

Американски инвеститори няма да могат да се възползват от подобна възможност, тъй като сащ не вдига забраната си за търговия на местни компании с Иран, която беше въведена при управлението на президента Бил Клинтън през 1995 година.

 

2 коментара за “Санкциите срещу Иран, заради ядрената и програма, отпаднаха

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *