Американската армия е атакувала летище на сирийския режим с 59 ракети „Томахоук“ късно вечерта в четвъртък. Ракетите са били насочени срещу летище „Шайрат“, близо до Хомс и са отговор химическата атака в Идлиб, за която САЩ обвинява официалната власт в Сирия.

Новината за военните действия беше съобщена от американския президент Доналд Тръмп, който призова и други държави да се изправят срещу Башар Асад.

„Във вторник сирийският диктатор Башар ал-Асад осъществи ужасна химическа атака срещу невинни цивилни. Използвайки смъртоносни вещества, Асад отне живота на безпомощни мъже, жени и деца. Беше бавна и брутална смърт за толкова много. Дори красиви бебета бяха безмилостно убити в тази варварска атака“, заяви президента на САЩ.

По-рано същия ден държавният секретар Рекс Тилерсон заяви, че Русия не е успяла да осъществи споразумението от 2013 година за обезопаси химическите оръжия на Дамаск, допълвайки, че Москва е или съучастник или некомпетентна в способността си да спази сделката.

Той посочи, че САЩ са убедени в голяма степен, че по време на химическата атака е използван газ зарин.

Пентагонът публикува детайли от атаката срещу сирийското летище, според които ракетите „Томахоук“ са изстреляни от бойни кораби от източната част на Средиземно море.

Американско официално лице коментира пред телевизия Ен Би Си, че Русия е била уведомена за действията на САЩ, но Тилерсон заяви, че „не е било търсено одобрение от Москва“.

Американското издание „Вашингтон поуст“ обаче съобщава, че действията на САЩ поставят в риск стотици американски военни в Сирия, които помагат на бунтовниците там. Също така страната е изправена пред риск от конфронтации с Русия и Иран, които подкрепят правителството на Башар Асад.

По-рано вчера руският посланик в ООН, Владимир Сафронков, предупреди за „негативни последици“, ако САЩ осъществи военни удари в Сирия.

„Ние трябва да мислим за негативните последици и всичката отговорност от военна акция, която ще бъде на раменете на тези, които инициират подобно съмнително мероприятие“, заяви той, допълвайки че подобни последици могат да бъдат видени в Ирак и Либия.

Държавната сирийска телевизия междувременно коментира: „Американската агресия се цели в сирийски военни цели с множество ракети“. Съобщава се за човешки жертви.

САЩ, Великобритания и Франция предложиха резолюция, с която да се осъди химическата атака в Идлиб и да се притисне сирийското правителство да сътрудничи на международното разследване. Русия заяви, че текстът е неприемлив и предложи друг.

През февруари Русия и Китай наложиха седмо поред вето, с което не позволиха Съветът за сигурност на ООН да предприеме действия срещу правителството на Башар Асад, включително да наложи санкции срещу обвинения за възможни химически атаки.

На снимката: Изстрелване на ракети „Томахоук“ от американски боен кораб; Източник: Департамент по отбраната на САЩ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *