Руският външен министър Сергей Лавров (на снимката) и специалния пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура обсъдиха детайлно, във вторник (3 май), процесите в близкоизточната държава, съобщи БНР.

Двамата излязоха с единни позиции по всички аспекти на сирийската криза – военен, политически и  хуманитарен, които са договорени в решенията на Международната група за подкрепа на Сирия и резолюциите на Съвета за сигурност на световната организация.

Според първия дипломат на Русия позицията на Висшия съвет за преговорите към сирийската опозиция в Женева е ултимативна и в известен смисъл високомерна, и затова той е настоял тези опити да бъдат официално признати като неприемливи  от международния посредник на ООН.

Лавров коментира, че нивото на насилие в Сирия е намаляло и, че към режима на прекратяване на бойните действия се присъединяват  все повече отряди от сирийската опозиция, отхвърляйки терористичните методи на съпротива.

Военните от Русия и САЩ се намират в режим на почти ежедневно общуване и взаимодействие. Очаква се в най-скоро време това ще прерасне в съвместен оперативен руско-американски център, който ще следи в Женева за нарушения на примирието. По думите на Лавров Москва и Вашингтон са се концентрирали върху укрепването на разширяването на процеса на примирие в Сирия.

Целта на високопоставения италиански дипломат и представител на ООН по време на преговорите в Москва бе да се обърне с призив към Русия и САЩ да повлияят на прекратяването на огъня в Сирия и за спешна среща на Международната група за подкрепа на Сирия.

Свързани новини:

Лавров и пратеникът на ООН за Сирия ще обсъдят удължаване на временното примирие в страната

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *