Военни на САЩ и Южна Корея започнаха годишните си военни учения, въпреки негативните реакции на Северна Корея, предаде Радио „Свободна Европа”.

Съвместните маневри ще продължат до края на месец август и ще включват компютърни симулации, създадени да подготвят за война със Северна Корея. Според официални лица теренни обучения, като танкови маневри и стрелба, няма да има.

На 20 август в официалния вестник на Пхенян – Rodong Sinmun, ученията бяха определени като „израз на враждебност”, който може да предизвика „неконтролируема фаза на ядрена война.”

В съвместните учения освен 17 500 американски военнослужещи и 50 000 южнокорейски войници ще се включат и военни части от Австралия, Великобритания, Канада, Колумбия, Дания, Холандия и Нова Зеландия.

Напрежението на Корейския полуостров нарасна особено, след като Пхенян наскоро тества две интерконтинентални балистични ракети, които, според експерти, могат да достигнат американска територия.

Последва и новината, че Северът обмисля да изстреля ракета срещу остров Гуам, територия на САЩ, на която са разположени американски военни бази.

Снимка: U.S. Department of Defense

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *