Американска комисия за двустранни отношения с Китай предупреди, че бързо нарастващата китайска армия може да представлява заплаха за отношенията между Пекин и Вашингтон, и призовава Американският конгрес да прецени дали ангажираността на САЩ в региона не намалява собствените военни способности на страната, съобщава „Ер Те“.

“Като се имат предвид подобрените стратегически способности, подсилената заетост на специалните сили, повишените способности на наземната и въздушна техника и зачестилите и сложни операции, Китай може също да бъде по-склонен да използва сила, за да защити интересите си“, се казва в доклада.

“След детайлно разглеждане на сферите, в които Китай подобрява способностите си, докладът препоръчва Департаментът по отбраната [на САЩ] да обърне повече внимание на „позитивите и рисковете“ за САЩ, в резултат на участието й в съдбата на региона,“ пише още в документа на американската комисия.

“[Департаментът по отбраната] също трябва детайлно да разгледа последствията за националната сигурност [на САЩ] от намалената местна индустриална база (вкл. оценка на влиянието на американската военна готовност), компрометираните американски военни вериги за доставка и намалената способност за произвеждане на съвременни военни системи и оборудване“, се казва още в доклада.

Отбелязва се също, че китайското военно присъствие в Южнокитайско море е продължило да нараства през 2016 година, въпреки заклеймяването му от съседните държави. Водният път там е един от най-натоварените търговски маршрути в света, използван за близо половината търговски доставки по света. Пекин продължава да изгражда изкуствени острови с военните си съоръжения въпреки териториалните претенции върху тези води и от други държави, като по този начин се повишават притесненията за бъдещата свобода на движение в областта.

По темата:

Китай предупреди Япония да не си „играе с огъня“ като се включва в патрули със САЩ в Южнокитайско море

Китай: Разполагането на американски отбранителни системи в Южна Корея нарушава регионалния баланс

Комисията призовава Американския конгрес да подкрепи „по-чести американски операции за свобода на навигацията в Южнокитайско море, в сътрудничество с американските съюзници и партньори.“

Американската комисия за двустранни отношения с Китай беше създадена от Конгреса през 2000-та година за да следи китайското икономическо и военно развитие и влиянието му върху американската национална сигурност. Докладът за тази година идва седмица след президентските избори в САЩ, спечелени от републиканския кандидат Доналд Тръмп. Бизнесменът неколкократно обеща да заеме по-твърда позиция относно търговията и сигурността между Пекин и Вашингтон.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *