Съединените щати вече не са най-конкурентната икономика в света, след като бяха изпреварени от Хонг Конг и Швейцария, показва проучване на Института за развитие на управлението (IMD World Competitiveness Center) в Швейцария. България се придвижва нагоре в класацията с 5 позиции. Като цяло страните от Източна Европа напредват със сериозен темп по отношение на конкурентоспособността в сравнение със съседите им от Западна Европа.
2016 IMD World Competitiveness Ranking. Кликнете за уголемяване на изображението.
2016 IMD World Competitiveness Ranking. Кликнете за уголемяване на изображението.

Силата на икономиката на САЩ вече не е достатъчна, за да я задържи на върха в Световната класация за конкурентоспособност, който страната беше окупирала през последните 3 години.

IMD World Competitiveness Center, изследователска група от бизнес училището IMD, публикува класацията всяка година от 1989 насам, която се счита за първостепенна годишна оценка на конкурентоспособността на държавите. Класирането става на база на 340 критерии по 4 основни фактора: икономическо представяне, правителствена ефективност, бизнес ефективност и инфраструктура. Отговорите от задълбочено изследване на повече от 5 400 бизнес мениджъри, попитани за оценката им за ситуацията в техните страни, също са взети под внимание.

Тазгодишното издание поставя на първо място като най-конкурентна страна Хонг Конг, следвана от Швейцария. САЩ отиват на трето място. Топ 10 се допълва от Сингапур, Швеция, Дания, Ирландия, Холандия, Норвегия и Канада.

Проф. Артуро Брис, директор на IMD World Competitiveness Center, коментира, че устойчивият ангажимент за осигуряване на добра бизнес среда е централен за изкачването на Хонг Конг до върха, а малкият размер и и наблягане на качеството позволяват на Швейцария да реагира бързо и да задържи икономиката си на върха.

„САЩ все още има най-доброто икономическо представяне в света, но има много други фактори, които трябва да се вземат предвид при оценяване на конкурентоспособността,” посочва професорът.

„Общият модел сред страните в топ 20 е техният фокус върху „приятелски” бизнес регулации, физическа и нематериална инфраструктура и приобщаващи институции,” казва още Брис

Водещ банков и финансов център, Хонг Конг окуражава иновациите чрез ниско и просто данъчно облагане и без налагане на ограничения за капиталови потоци от и към територията. Също така предлага вход към Китай, най-новата икономическа суперсила в света, като същевременно дава възможност на китайския бизнес да има достъп до световните капиталови пазари.

Като изключим Хонг Конг и Сингапур, проучването показва, че конкурентоспособността на азиатските страни е намаляла значително, спрямо предходната година. Тайван, Малайзия, Корейската Република, Китай и Индонезия отстъпват надолу от позициите си спрямо 2015-а г.

Чили (36-о място) е единствената южноамериканска държава, която е извън 20-те на дъното. Аржентина заема 55-о място и е единствената, от този континент, която отчита слабо подобрение.

Професор Брис посочва, че „богатството на най-богатите страни е нараствало всяка година, освен през последните 2, докато при бедните държави се отчита някакво подобрение на условията за живот от началото на новия век. За съжаление проблемът за много страни е, че натрупването на благосъстояние от богатите не води до никакви ползи за бедните при липса на подходяща мрежа за социална сигурност. Икономика, движена от иновации, в бедните страни подобрява конкурентоспособността, но също така увеличава неравенството.”

Проучването показва, че някои от най-впечатляващите изкачвания в класацията са направени от източноевропейски държави, водещи сред които са Латвия (37-о място), Словакия (40-о място) и Словения (43-о място). И трите държави са се придвижили с по 6 позиции нагоре като растежът единствено на Ирландия и Холандия е по-голям.

Чехия (27-о място) в момента е най-конкурентната икономика от Източна Европа, следвана от Литва (30), Естония (31) и Полша (33).

За сравнение Франция, Испания и Италия заемат съответно 32-ра, 34-та и 35-та позиция.

Унгария и България също са подобрили представянето си, съответно до 46-о и 50-о място.

Въпреки покачването с 5 позиции през тази година, страната ни е в дъното на класацията, обхващаща 61 икономики. Така тя остава една от най-неконкурентните в Европа. Зад нас са само Гърция, Хърватия и Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *