Американският сенат гласува в сряда да анулира, част от закон за контрол на разпространението на оръжия, която забраняваше на психично болни хора да си купуват оръжия. Сега зависи от президента Доналд Тръмп да подпише поправката като вероятността да го направи е голяма.

Наредбата, което беше издадено от администрацията на предишния президент Барак Обама, изискваше Администрацията за социално осигуряване да съобщи имената на всички американски граждани (ок. 75 000), които се смятат за сериозно психично болни, или, иначе казано, неспособни да управляват собствената си неспособност, на националната система за проверка, която магазините за продажба на оръжия проверяват преди да продадат оръжие на някого.

Федералните закони по принцип забраняват продажбата на оръжия на хора с психични заболявания, но не задължават отделните щати да съобщават за хората, които са психично болни, на системата за проверка. Този пропуск беше запълнен с наредбата на президента Обама, но сега вероятно отново ще бъде отворен, ако Доналд Тръмп подпише.

Вотът на Сената е обект на критики от застъпниците на контрола върху разпространение на оръжия, според които е важно смъртоносните оръжия да се държат далеч от хора със сериозни психични отклонение.

От друга страна обаче подкрепа за анулирането на наредбата има от Националната оръжейна асоциация и Съюзът за американски граждански права.

Ако държавният глава подпише корекцията в закона, това ще е поредното му действие към отмяна на много наредбите на Барак Обама.

Във вторник Тръмп отмени задължението на американските петролни и газови компании да отчитат данъците и таксите, които плащат в други държави. Според неговата администрация и представителите на Републиканската партия този ход ще доведе до създаване на работни места. Демократите обаче го критикуват заради намаляването на прозрачността.

Законът Dodd-Frank Act, който беше подписан от президента Барак Обама през 2010 година, изискваше Комисията по ценни книжа да напише правило за прозрачност, засягащо компаниите, занимаващи се с добив на изкопаеми горива, минна дейност и други добивни дейности.

До вторник петролните и газови производители бяха задължени да разкриват всякакви такси и данъци, които плащат за производствен процес на чуждестранни правителства. Това правило обаче вече няма да важи.

Снимка: Peretz Partensky, Flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *