Американският национален дълг ще достигне установения със закон лимит следващата седмица. Това ще принуди Финансовия департамент на страната да спре издаването на определени ценни книжа и да разчита на „извънредни мерки“ за да продължи да плаща правителствените сметки, докато Конгреса вдигне или премахне ограничението тази есен.

Според закон от 2005 година, с който се определя максималния дълг, който САЩ може да има, лимитът ще изтече на 15-и март, когато американският дълг ще бъде малко над $20 трилиона.

Източник: usdebtclock.org

“Хазната очаква, че ще трябва да предприеме изключителни мерки, за да предотврати временно САЩ от неизпълнение на задълженията по облигациите си,“ се казва в писмо на финансовия секретар Стивън Мнучин до Конгреса. То е изпратено на 8 март, но стана публично достояние в четвъртък.

Една от мерките, които може да бъдат предприети, е спиране на продажбата на държавни и местни правителствени серийни облигации „докато лимитът бъде или вдигнат, или премахнат,“ пише Мнучин.

Той призовава Конгреса да вдигне дълговото ограничение „при първа възможност“.

Според бюджетния офис на Конгреса, Финансовият департамент „най-вероятно ще може да продължи да взима заеми и да има значително количество пари за редовните плащания до някое време през есента без да увеличава дълговия лимит, въпреки че е възможно този срок да бъде по-къс или по-дълъг,“ пише The Hill.

Директорът, отговарящ за бюджета, в администрацията на президента Доналд Тръмп, Мик Мулвани, коментира миналия месец, че администрацията планира да използва извънредни мерки за възможно най-дълъг период, преди Конгресът да излезе във ваканция през август.

Критици на държавния глава побързаха да отбележат, че той сериозно критикуваше предишната администрация за увеличаването на дълга, а сега планира именно това.

По време на предизборната си кампания Доналд Тръмп обеща да оправи „кашата“ в американските финанси, но наскоро обяви планове за сериозно увеличаване на парите за армията и преправяне на здравната система, което според критиците ще доведе до увеличаване на бюджетния дефицит.

Снимка: www.ccPixs.com

Един коментар за “Финансовият департамент на САЩ иска повишаване на дълговия лимит, за да се избегне неплатежоспособност

 • 11 март 2017 в 04:07
  Permalink

  САЩ страдат от неправилно управление на американската парична система.
  Ако не се допускаше тази държавна грешка САЩ нямаше да имат сегашните дългове.
  Възможностите са:
  1) При запазването на неправилното управление на американската парична система – щетите в САЩ се уголемяват.
  2) При правилно управление на паричната система – подсигурява се устойчив обществен просперитет.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *