Американският президент Доналд Тръмп потвърди, че САЩ остават в Афганистан като част от новата стратегия на страната в региона. Той остави вратата отворена и за увеличаване на американското военно присъствие в Афганистан.

По време на телевизионно обръщение в понеделник вечерта, той заяви, че новият подход цели да се предотврати превръщането на страната в безопасно убежище за терористи, склонни да нападнат Съединените щати.

Тръмп изложи и плановет за по-строг подход на Вашингтон спрямо Пакистан.

Американският държавен глава преодоля собствените си съмнения за войната, която започна през октомври 2001-а година, след атаките срещу кулите близнаци в Ню Йорк от 11-и септември. По време на кандидат президентската си кампания миналата година Доналд Тръмп многократно заявяваше, че войната е прекалено скъпа и коства много човешки животи.

„Първоначалният ми инстинкт беше да се оттеглим”, каза той в речта си, но допълни, че е бил убеден от съветниците си по национална сигурност да засили американските възможности да се попречи на талибаните да свалят подкрепяното от САЩ правителство в Кабул.

Тръмп не уточни още колко американски войници ще бъдат изпратени, но секретарят по отбраната Джеймс Матис планира бройката да достигне 4 000. В момента в Афганистан са разположени 8 400 американски военни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *