Чужденци, които ще започват временна работа в технологични компании в САЩ ще трябва да преминават през по-дълги процеси за даване на виза, след като администрацията на президента Доналд Тръмп обяви, че спира временно ускорените заявки за H-1B визи.

От 3 април американската Служба за гражданство и имиграция (USCIS) спира „премиум разглеждането” на тези молби за 6 месеца. При ускорената процедура кандидатите може да получат одобрение за виза в рамките на 15 дни, вместо нормалния период, който може да трае до няколко месеца.

Неимигрантската H-1B виза позволява на американски компании да наемат работници с висше образование в специализирани сфери, вкл. информационни технологии, медицина, инженерство и математика.

USCIS съобщи, че по-време на периода на прекъсване, хората все още могат да кандидатстват за ускорено получаване на виза, но трябва да отговорят на определени критерии, например да имат хуманитарни причини, спешна ситуация или вероятност за сериозни финансови загуби за компанията или отделна личност.

Към момента САЩ отпуска 65 000 H-1B визи на година, плюс допълнителни 20 000 за хора, които са получили по-висока степен на образование в американски университети/колежи.

Визите са валидни за 3 години, но могат да се добавят още 3 години.

Ходът на администрацията на Тръмп следва, след като по-рано бяха въведени по-строги мерки при процедурите за депортиране на нелегални имигранти от Съединените щати и наложи забрана за даване на визи на хора от 7 основно мюсюлмански държави.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *