Напрежението между руски и американски дипломати се изостри по време на извънредна среща на Съвета за сигурността на ООН, след като руските представители поискаха да знаят дали САЩ са подкрепили преднамерено терористите от „Ислямска държава” с въздушни удари срещу сирийската армия, предаде Радио „Свободна Европа”.

Представителя на Русия в ООН, Витали Чуркин, напусна срещата на 17-и септември като знак на протест срещу изказването на американския представител Саманта Пауър, че срещата е „трик”.

Пауър също така обвини руската страна в циничност и лицемерие и опит да се „печелят точки” чрез свикване на спешната среща.

Тя каза, че Москва е трябвало вместо това да поиска среща със сирийския президент Башар Асад, за да настоява за мир.

Саманта Пауър посочи, че Вашингтон разследва в момента твърденията на Русия и Дамаск, че въздушните удари са нанесли поражения на сирийската армия в източната част на страната.

Москва съобщи, че американски въздушни удари на 17-и септември са довели до смъртта на поне 62-ма сирийски войници и са помогнали на „Ислямска държава” да установи контрол върху стратегическата въздушна база Деир аз-Зур.

Чуркин заяви, че действията на Съединените щати са оставили „голяма въпросителна” за бъдещето на влязлото в сила на 12 септември споразумение за спиране на огъня между Русия и САЩ, с което се целеше подновяване на мирния процес в Сирия.

Договорката между Москва и Вашингтон включва спиране на бойните действия в цялата страна, увеличаване на достъпа за хуманитарни доставки и съвместна военна операция на двете страни срещу забранени ислямски групи.

По-рано в събота говорителят на руското външно министерство Мария Захарова беше цитирана от агенция ТАСС да казва, че Кремъл „е достигнал до ужасното заключение, че Белият дом защитава  „Ислямска държава”.

В изявление на Централното командване на САЩ от 17-и септември се казва „коалиционните сили не биха нападнали преднамерено” сирийски правителствени сили.

Посочва се, че въздушните удари са „били незабавно спрени, когато коалиционни представители са били информирани от руските власти, че е възможно ударите да са засегнали сирийски правителствени войски.”

Русия и САЩ се критикуват взаимно за неспазване на споразуменията, които са част от сделката за спиране на огъня от 12-и септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *