Саудитска Арабия и още няколко арабски нации скъсаха дипломатически отношения с Катар. Според тях кралството подкрепя ислямистки групировки и има близки връзки с Иран.

Новината беше обявена по-рано днес. Освен Саудитска Арабия, дипломатически отношения с Доха скъсаха Египет, Бахрейн и Обединените арабски емирства. Те ще изтеглят дипломатическите си екипи от страната.

Богатата на петрол и газ страна ще бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2022 година. В нея е разположена и основна американска военна база.

Според Катар няма „легитимно основание” за решението на останалите арабски страни.

Държавите от Персийския залив обаче смятат, че кралството има прекалено близки отношения с Иран и ислямистки групировки като Ислямска държава, Ал-Кайда и „Мюсюлманско братство”, която управляващите фамилии в тези страни смятат за заплаха за управлението си.

Освен, че скъсват отношения с Катар, тези страни дават на гражданите на кралството на тяхна територия две седмици да ги напуснат. Саудитска Арабия ще затвори сухопътната си граница с държавата, с което отрязва връзката и с останалите страни от Арабския полуостров.

Международно признатото правителство в Йемен също скъса отношения с Катар.

В официално съобщение, публикувано от саудитската държавна новинарска агенция СПА, Саудитска Арабия обвинява Доха, че оказва подкрепа на бойци, подкрепяни и от Иран, които се намират на саудитска територия и в Бахрейн.

ОАЕ също обвини Катар, че „подкрепя, спонсорира и приветства тероризъм, екстремизъм и сектантски организации”, съобщи местната новинарска агенция WAM. Абу Даби е дал 48 часа на катарските дипломати да напуснат емирствата.

В допълнение авиокомпаниите Emirates, Etihad, Fly Dubai, Air Arabia и Saudi Airlines, които са собственост на ОАЕ, обявиха, че спират полетите до Доха от утре, 6-и юни.

От своя страна Qatar Airways заяви, че спира всички полети до Саудитска Арабия.

Американският държавен секретар Рекс Тилерсон призова държавите от Залива да останат обединени и да работят върху преодоляване на различията си.

„Ерата на скъсване на дипломатически връзки и затваряне на граници … не е начин да се разреши криза … Както казах преди, агресията и окупацията няма да имат резултат, но ще доведат до нестабилност”, написа в twitter Хамид Абуталеби, началник-щаб на иранския президент Хасан Рохани.

Проблемите между Катар и останалите персийски страни излезе на повърхността, след като страната съобщи, че на сайта на официалната и новинарска агенция хакери са публикували фалшива новина, в която се посочва, че Доха е изтеглила всичките си посланици от Бахрейн, Египет, Кувейт, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, заради „напрежение” с администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

Във фалшивата новина се цитира и катарският емир Шейх Тамим бин Хамад ал Тани, който казва, че Иран е „ислямска сила” и катарските отношения с Израел са „добри”.

Снимка: Флагът на Катар. Източник: Juanedc, Flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *