Саудитска Арабия регистрира най-слабия ръст на икономиката си през първото тримесечие на 2016 г. от три години насам, показват официални данни. Причината са ниските петролни цени, които принудиха правителството на кралството да намали държавните разходи и да увеличи разходите за индустрията.

Брутният вътрешен продукт на страната, коригиран с нивото на инфлация, се е увеличил с 1.5% на годишна база през периода януари-март т.г., което е спад спрямо последното тримесечие на 2015 година, когато беше отчетено нарастване на индикатора с 1.8%. Това е най-слабият растеж на БВП от първото тримесечие на 2013 година насам.

При петролния сектор е отчетен ръст от 5.1%, което се дължи на увеличаване на производството и нарастване на износа на повече рафинирани продукти.

От друга страна секторите извън петролния се свиват с 0.7%, най-лошото им представяне от 5 години насам. Частният сектор е регистрирал ръст от едва 0.2%, но правителственият се е свил с 2.6%. Тези данни вероятно ще притеснят управляващите в страната като се има предвид амбициозният им план за реформи, с които да осигурят на кралството голям растеж при по-малка зависимост от петрола.

Слабото представяне на извънпетролните сектори отчасти се дължи и на необичайно силното първо тримесечие на 2015 година. През януари същата година крал Салман даде по 2 допълнителни заплати на заетите в публичния сектор, за да отбележи встъпването си на престола.

Този факт обаче не е толкова определящ. По-притеснително е, че ръстът от 1.8% през четвъртото тримесечие на 2015 година беше ревизиран значително надолу от очаквано увеличение на БВП с 3.6%. Възможно е такава ревизия да бъде направена и за данните за първото тримесечие на 2016 г.

Свързани новини:

Moody’s понижи кредитния рейтинг на Саудитска Арабия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *