Арабските държави, които наложиха икономически санкции и блокираха Катар, след като обвиниха страната, че финансира терористични организации, поставиха списък със сериозни искания, за да спрат санкциите.

Посолството на Кувейт, което влезе в ролята на посредник между страните, е представило списък с 13 искания към Доха, които трябва да бъдат изпълнени в рамките на 10 дни.

Катар ще трябва да спре сътрудничеството си с Иран, да затвори турската военна база, разположена на територията й и да спре телевизия Ал-Джазира, са част от исканията, поставени в ултиматума.

Също така, Саудитска Арабия поставя условие Доха да прекъсне всичките си предполагаеми връзки с терористични организации, вкл. Мюсюлманско братство, Ислямска държава и Ал-Кайда. Катар трябва да спре и финансирането на всички екстремистки групировки, определяни като „терористични” от Съединените щати.

Държавите от Персийския залив също така искат подробна информация за „опозиционните фигури, които Катар финансира”. Кралството трябва да предаде всички лица, издирвани по обвинения в тероризъм от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет.

Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет обтегнаха отношенията си с Катар в началото на месеца, обвинявайки съседа си в спонсориране на тероризъм. В последствие още няколко държави извън Залива се присъединиха частично и наложиха икономически санкции на Кратар.

Кризата в региона започна в началото на месец юни, след като на сайта на Катарската новинарска агенция (QNA) беше публикувана статия, в която емирът на страната Тамим бин Хамад ал Тани критикува анти-иранската реторика на Саудитска Арабия и прави други спорни изказвания. QNA незабавно свали материала, определен като „фалшива новина”, и след разследване на случая обяви, че сайтът и е бил хакнат. Именно тази статия обаче беше използвана като претекст от съседните страни да наложат санкции срещу Катар.

В момента Доха е изолирана и изключително зависима от помощ от Турция и Иран. И двете държави изпратиха храна в страната, която в момента е под сериозна търговска и пътническа блокада.

САЩ поставиха под въпрос причините за санкциите срещу Катар.

„Бяха ли действията наистина заради техните притеснения относно предполагаемата подкрепа на Катар за тероризма, или бяха заради дълго продължаващите неразбирателства между страните в Съвета за сътрудничество в Персийския залив?” попита във вторник говорителят на Държавния департамент на САЩ Хедър Науерт.

Катар отрича всички обвинения срещу себе си.

Снимка: Доха, Катар; Източник: Wikimedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *