В началото на месец юли шведският производител на тежкотоварна техника – Scania, пусна на пазара първа, лимитирана серия от 999 бройки „умни“ часовници, които дават информация в реално време както за състоянието на шофьора, така и на камиона. Разработен съвместно с американския гигант Apple, този часовник от най-ново поколение, носещ името „Black Griffin“, е оборудван с функции, специално насочени към типа работа, която предполага дълги периоди от седене на едно място, комбинирани с краткотрайни, но много интензивни моменти на тежко физическо натоварване като товаренето или разтоварването на камион.

Освен че следи в реално време за пулса, кръвното налягане и други показатели, умният часовник предупреждава и шофьорът кога организмът е толкова уморен, че е време за почивка.

„Black Griffin“ е първата част от камиона, която един шофьор може да носи на китката си. Само с един поглед към часовника, може да се получи информация за разхода на гориво, местоположението на машината или пък на цялата флотилия.

Какво точно е новото

„Black Griffin“ на Scania е в състояние да изчислява активността на шофьора и да го предупреждава кога е време да спре да шофира и колко време почивка ще му е нужна, за да се възстанови или да се раздвижи.

Най-голямата новост е сензорът за внезапно падане на земята, който може да познае кога с човек се е случил неочакван инцидент. Много често шофьорите товарят и разтоварват сами, на тъмно и на по-пусти места. Ако случайно се получи инцидент, смарт часовникът сам задейства опцията да подаде сигнал в местоработата на пострадалия, за да може да му се окаже незабавна помощ.

Любопитен факт е, че металната каишка на лимитираната серия от новия смартуоч е произведена от разтопен двигател LB 140 V8 (или поне така твърдят от Scania).

Какво още

На 23-и август, по време на изложението в Париж, Scania ще представи своето ново поколение камиони, предназначени за превоз на дълги разстояния, специално за европейския пазар. В годината на 125-ия си рожден ден, компанията представя пред световната публика най-голямата си инвестиция в нови продукти и услуги в досегашната си история.

Обединяващото при всички сегменти е, че Scania разработи широка гама от индивидуализирани решения за продукти и услуги, което спомага за намаляване на разходите за оперативна дейност и поддръжка, както и увеличава времето за експлоатация на превозното средство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *