Доставчикът на възобновяемо гориво CNG Fuels и Waitrose обявиха, че веригата британски супермаркети ще представи най-развития за Европа автопарк от камиони, задвижвани със CNG (компресиран природен газ), които ще могат да изминат до 800 км с едно зареждане.

10 камиона Scania с резервоари, изградени от двойни въглеродни влакна, съхраняващи био горивото при 250 бара налягане, ще изминават до 800 км с едно зареждане.

Автопаркът на веригата супермаркети ще се възползва от технология, разработена съвместно между Scania и Agility Fuel Solutions (северноамериканска компания, разработваща CNG горивни системи и цилиндри). Agility сертифицира карбоновите резервоари в Европа. Те са с половин тон по леки, могат да поберат повече гориво, благодарение на което е възможно изминаването на по-голямо разстояние. Също така, тези резервоари се зареждат по-бързо и са по-лесни за поддръжка.

Камионите за Waitrose ще се използват за правене на доставки на компанията до супермаркетите и. Те ще могат да се движат изцяло на биометан, който е с 35 до 40% по евтин от дизеловото гориво и отделя 70% по-малко въглероден диоксид.

Всеки от 10-те CNG камиона струва 50% повече от стандартен дизелов камион, но изплаща екстра разходите си за 2 до 3 години, а от гориво се спестяват 15-20 хиляди паунда на година. Тези камиони вероятно ще са в движение пет години повече и ще спестят между 75 и 100 хиляди паунда, в сравнение с дизеловите еквиваленти.

Снимка: Scania

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *