Всички знаем, че новите модели камиони, които излизат на пазара, обикновено (би трябвало) се представят по-добре от предшествениците си по показатели като разход на гориво и по-малко отделяне на вредни емисии. Трябва да мине по-дълъг период от време обаче, за да се види точно какъв прогрес е направила една компания. Шведският производител на камиони Scania реши да сравни представянето на два модела, разделени от 24 години – Scania Streamline 143 от 1992 г. и New Generation Scania S 500.

Scania реши да се обърне към компанията за тестване на двигатели AVL, за да осъществи независим тест. AVL измери консумацията на гориво и емисиите на азотен оксид при 6 независими идентични 140-километрови тест-драйвове на 25-годишния Streamline 143 и новия New Generation Scania S 500.

Двата камиона са предназначени за превоз на дървесина и имат мощност 500 к.с. По-старият камион е с 14-литров V8 двигател, а новият камион е 13-литров, 6-цилиндров агрегат. Въпреки по-малкия си размер новият двигател е по-мощен при обороти.

Сравнение между двата камиона
Scania Streamline 143New Generation Scania S 500
Година на производство19922016
Двигател14-литров V813-литров, 6 цилиндъра
(DSC14 09 L09)(DC13 155 L01)
Конски сили500500
Скоростна кутияGRS900GRS905R

Тест-драйвовете са проведени през месец февруари. Моделът 143 е бил в много добро състояние и е бил изложен в музея на Scania в Södertälje преди теста. Като се изключи нуждата от смяна на гуми, камионът е в същото състояние като S 500.

По време на тестовете тежкотоварните машини са карани със скорост 85 км/ч по един и същ магистрален път и от едни и същи шофьори. Теглото на товара също е било едно и също, което е дало предимство на по-новия камион, който като цяло е по-лек.

Шофьорите е трябвало да карат и двата камиона, така че крайните резултати да не са повлияни от начина на шофиране.

„Най-голямата разлика беше в нивото на шума”, коментира единият шофьор. „В кабината на новия камион беше напълно тихо. Скоростната кутия на R 450 е също така много бърза,” допълни той.

Двамата отбелязват и подобряването на нивото на комфорт.

В крайна сметка какво показват резултатите от тестовете. За 24-те години между производството на двата камиона разходът на гориво е намалял с 25%. Отделянето на азотен оксид е отчело спад от цели 95%.

Ето накратко и резултатите от тестовете:

  • Камионите са карани при 85 км/ч шест пъти по една и съща 140 километрова пътна отсечка;
  • Новите машини консумират средно 25% по-малко гориво;
  • Емисиите на азотен оксид са намалели с 95%;

Фактори, за които се смята, че са повлияли положително:

  • Подобрена ефективност на двигателя: 6%;
  • Намаляване размера на двигателя: 2-3%;
  • Подобрена аеродинамика: 4-8%;
  • Полуавтоматична скоростна кутия с Opticruise и Eco-roll: 4-6%;
  • По-високо съотношение на задната ос, влияещо в ниските обороти на двигателя и плъзгането при каране по магистрала: 2-3%;
  • Подобрен спомагателен захранващ блок: 1%;
  • По-ниското тегло на новата машина позволява по-голям полезен товар (5-6%) или спестяване на разход за гориво: 1-2%.

От съображения за безопасност двата камиона са оборудвани със сравнимо нови зимни гуми. В реалния живот през годините се отбелязва и подобрение на качеството на гумите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *