При своя пръв голям сравнителен тест новото поколение камион Scania S 500 взе убедително победата в европейския 1000-точков тест (1 000 Point Test). 1 000-точковият тест е едно от най-важните съревнования за камиони, а според много хора и най-трудното. Журналисти от сферата оценяват тежкотоварните возила субективно в комбинация с обективни оценки.

Тестът се извършва с най-големите влекачи, с мощност от диапазона на 500 конски сили. Scania S 500 беше изправен срещу DAF XF510, Mercedes Actros 1848 и Volvo FH500. Характеристиките на камиона му донесоха и победата. „Висока производителност с нисък разход на гориво, най-добрите показатели при шофиране, високо ниво на комфорт и по-добро място за работа – това умело проправя пътя за новия S-class,” отбелязва за камиона на шведския производител водещото германско търговско списание Lastauto Omnibus.

Съревнованието между камионите се състои в изминаване на 180-километров маршрут в югозападна Германия, хълмиста част от живописната долина Мозел.

Организиран от германския ETM Verlag, чиито издания включват списанията Lastauto Omnibus и Fernfahrer, 1 000 Point Test се осъществява в сътрудничество с няколко основни европейски търговски списания.

Lastauto Omnibus пише, че новите S-серии на Scania имат серия от подобрения спрямо настоящите R-серии. Сред тези подобрения са „много по-удобното и голямо“ легло и плоския под на кабината. Малко по-големия въртящ момент позволява на Scania също да се справя по-добре с хълмисти терени и благодарение на това камионът на марката първи е достигнал крайната дестинация от теста.

Като цяло Scania S 500 води и при свързаните с шофьора характеристики като комфорт, възможности на спирачките, видимост и кормилно управление. Камионът е начело и при задвижващите агрегати и производителността.

При крайното класиране Scania получава 943 точки, с повече от 8 точки пред Volvo, следвани от Mercedes и DAF.

Снимка: Scania S 500 6×2 rear-steer. Източник: Scania

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *