Scania представи новата си гама камиони XT, специално създадена за строителната индустрия. Тази гама камиони е вторият етап от въвеждането на ново поколение тежкотоварни машини от шведски производител, които са плод на десетгодишни разработки и инвестиция в размер на над 2 млрд. евро.
Scania G 450 Stone 8×4, самосвал; Scania G 500 Stone 6×4, самосвал; Scania R 500 Stone 6×4, самосвал. Снимка: Gustav Lindh

Scania XT се предлага с пълната гама кабини и двигатели на марката, от най-малката P-серия кабина до голямата S-серия. При моторите изборът започва от 280 конски сили и достига до 730 коня.

Въвеждането на XT камионите е само началото на насочена офанзива на марката, която ще предложи камиони според конкретните нужди на клиентите в Европа.

Scania XT с нормална G-кабина е налична в различни височини и дължини. Но към това се добавя и дълъг списък от опции за широка гама приложения.

Scania G 500 XT 6×4 самосвал; Scania R 580 XT V8 6×4 самосвал; Scania G 450 XT 8×4 самосвал; Scania R 500 XT 6×4 самосвал полуремарке. Снимка: Gustav Lindh

Изключително здравата броня за тежки условия се простира на 150 милиметра от предната част на кабината. Бронята позволява ъгъл на колело приблизително 25°, което частично зависи от конфигурацията по отношение на гумите и шасито. В комбинация с плочата и светлинните предпазители NN има необходимата здравина, за да издържи на сблъсъци и без да се повреди основната структура.

В центъра е леснодостъпното теглещо устройство, разположено зад сгъваемата регистрационна табела. Тегличът е сертифициран за 40 тона, което позволява на камиона да издърпва други превозни средства и оборудване, както и да бъде теглен, когато е необходимо. Освен това има сгъваема стъпка за лесен достъп до почистване на предното стъкло.

Огледалата за задно виждане са подсилени с оребрен корпус. Стъпките за влизане в кабината са с покритие против плъзгане.

G day cab не разполага с нормално легло както G sleeper cab, но има възможности за почивка.

XT се предлага с място за съхранение в задната стена на кабината. Има и ниша за съхранение на документи и др.

Не на последно място, задният прозорец позволява на шофьорът да следи състоянието на оборудването, като обръщачи и миксери, по време на работа с тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *