Министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле поиска от членовете на Г-20 да се въздържат от изкуствена девалвация на техните валути, целяща подобрение на конкурентоспособността.

Това се случи на започналата днес в Шанхай годишна среща на финансовите министри и централни банкери на 20-те най-силни икономики в света.

Той посочи, че ниските лихвени проценти водят до повишение на търговски излишък на Германия. Шойбле каза още, че обменният курс на еврото е прекалено слаб за Германия и, че провежданата от Европейската централна банка политика на количествени улеснения е в основата на високите излишъци по текущата сметка на неговата страна.

Германският финансов министър предупреди, че не трябва да се разчита единствено на стимулиращата политика, провеждана от редица централни банки, за да се помогне за решаване на всички икономически проблеми в световен план.

Паричната политика не може да реши всички проблеми“, подчерта той и допълни, че по-нататъшна възможност за паричната, лихвената и фискалната политика вече изглежда изчерпана.

Необходимо е да се продължи процеса на финансова регулация и да се направи така, че пазарите да бъдат по-малко колебливи, като за целта е нужно прилагането на структурни реформи“, посочи Шойбле.

Волфганг Шойбле предупреди, че нивата на публичните и на частните дългове в света са прекалено високи, а икономическият растеж е прекалено бавен, което може да доведе до следваща глобална криза.

Той подчерта, че експанзивните, дългово-финансирани фискални политики и стимулиращите лихвени и парични политики в миналото са се оказали само умерено успешни по отношение на насърчаването на икономическия растеж.

Според Шойбле настоящите високи нива на дълга и липсата на структурни реформи пречат на устойчивия икономически растеж и поради това повечето страни от Г-20 трябва да провеждат благоразумна консолидация на техните фискални позиции, тъй като силните финанси намаляват уязвимостта за нова криза.

Немският финансов министър дори намекна, че паричната политика на количествени улеснения вече оказва сериозни негативни странични ефекти върху банковия сектор в световен план и в частност в еврозоната.

Правилният начин е подходяща комбинация от реформи в подкрепа на икономическия растеж, съвместно с провежданите фискални и парични политики“, заключи той.

В същото време германският министър се противопостави на идеите за по-нататъшни пакети с фискални стимули от страна на Г-20, с което показа ясно, че не одобрява предложението на Международния валутен фонд за увеличаване на държавните разходи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *