Рекорден брой сделки по сливания и придобивания (M&As) са регистрирани в Азиатско-тихоокеанския регион през 2015 година. Общата им стойност е надминала $1 трилион, което е ръст от 37% спрямо 2014 г., сочат данните на Dealogic.

От информацията (предварителни данни) става ясно, че сделките в региона представляват 24% от всички M&As сключени по света през тази година.

Вътрешният M&A обем в Азиатско-тихоокеанския регион представлява 81% ($947.9 млрд.) от общия обем.

Сделките, при които азиатски придобиващ се насочва към азиатски активи са скочили с около 34% до $72.3 млрд. през 2015 г.

Главният фактор, който е повлиял на сключването на повече сделки, вероятно е сривът в цените на стоковите пазари.

Китай е водещ инвеститор в Азиатско-тихоокеанския регион за осма поредна година, с рекордните 4 542 сделки, на стойност $575.6 млрд.

Сделките в региона за активи в Австралия в стоковия сектор – вкл. метал и стомана, дървен материал и хартия, петрол и газ, комунални услуги и енергийни и агробизнес сегменти – са скочили с 40%. Най-голямо увеличение – с 230% до $14.7 млрд. – има в минния сектор.

Тези сделки включват офертата от $11.45 млрд. за Santos от Scepter Partners – оферта която Santos отхвърли през октомври, но вероятността сделката да бъде сключена все още остава. Brookfield Asset Management и Macquarie Group се обединиха, за да приключат сделка през април и да придобият австралийските активи на Apache Corp. за $2.1 млрд.

Японските инвеститори основно са насочвали капиталите си извън страната. Общата сума на придобиванията в чужбина е достигнала $90.49 млрд., или 70% повече спрямо 2014 г. САЩ е била най-желаната дестинация за японците, като там са инвестирани $35.75 млрд., докато в Китай са вложени само $10.48 млрд., става ясно от данните.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *