В края на месец май Европейската комисия предложи промени в регулациите установяващи изискванията за минимални дневни и седмични почивки на шофьорите на камиони в целия Европейски съюз.

Целта на промените, според ЕК, е да се подобрят условията за почивка на шофьорите.

С промените се уточнява, че водачите на тежкотоварните превозни средства могат да организират по гъвкав начин седмичната си почивка и да я редуцират за период от четири последователни седмици, но същевременно трябва да гарантират, че компенсацията за намалената седмична почивка се взема заедно с редовната седмична почивка в рамките на три седмици.

Всяка компенсация за намалена седмична почивка ще трябва да бъде прикрепена към редовна седмична почивка от най-малко 45 часа, което трябва да улесни проверките на почивката, която е взета като обезщетение, и ще позволи на шофьорите да се възползват от натрупаната седмична почивка.

Комисията обаче предлага и по-значителни промени, които, ако бъдат приети, може да имат сериозен ефект върху разходната част на бизнеса, а също и да създадат притеснения за сигурността при превозите.

На първо място това е предложението да се забрани на шофьорите на камиони да прекарват седмичната си 45-часова почивка в камиона. Работодателите ще бъдат длъжни да осигурят на шофьорите си подходящо настаняване (в хотел например) с подходящи спални и хигиенни съоръжения, ако шофьорите не са в състояние да си осигурят частно място по техен избор.

Интересно ще бъде и какъв би бил ефектът от изискването транспортните компании да организират така работата на шофьорите, че последните да могат да се прибират у дома за седмична почивка поне веднъж в рамките на три последователни седмици.

По повод задължението шофьорите да прекарват седмичната си почивка на хотел, Христо Христов от КРИБ коментира, цитиран от “24 часа”, че организацията е против това, заради липсата на достатъчно паркинги, а също така и заради липсата на охрана на съществуващите. Към това се добавят и разходите за превоз на шофьорите до съответното място за почивка.

Още по-сериозен проблем, според него, е фактът, че превозвач и шофьор носят отговорност за стоката, която превозват, до момента на разтоварване. При нарастващи проблеми с кражби и вандализъм, оставянето на камион на неохраняем паркинг е изключително голям риск, защото, ако товарът бъде откраднат, а шофьорът не си е на мястото, застрахователите няма да платят.

Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи смята предложените промени за опит да се свие пазарния дял на транспортните фирми от Централна и Източна Европа.

Предложените промени ще се обсъждат 6 месеца преди да влязат за гласуване в Европейския парламент.

Евродепутатът от БСП Петър Курумбашев отбеляза, че държавите от Централна и Източна Европа получават подкрепата на Испания и Португалия срещу промените. На отсрещния полюс са Германия, Франция, Италия, Австрия и страните от Бенелюкс.

Снимка: International Transport Workers Federation, Flickr

4 коментара за “Седмична почивка у дома за шофьорите на камиони поне веднъж на 3 седмици, предлага ЕК

 • 25 юли 2017 в 17:40
  Permalink

  Така трябва да бъде. На 3 седмици в къщи и 2000 евро заплата минимум

  Отговор
  • 2 август 2017 в 21:50
   Permalink

   Вземи си направи фирма, купи си камион и си плащай 2000 евро заплата да те видим философе! На 3 седмици да се прибират мързеливите тулупи, че им се умириха да пренасят крадена нафта. Аман от глупости които измислиха вече за това крадливо и долно племе шофьорите !

   Отговор
   • 2 февруари 2018 в 07:41
    Permalink

    Hei tapanar ne otricham che ima I takiva kolegi no si zadai vaprosa zashto se stiga do tam zashtoto takiva neshtasnizi kato tebe ne plashtat normalni zaplati. Razbrali Glupako. Samnyavam se ako imashe dostatachno mozak nyamashe da pishesh podobni neshta.

    Отговор
 • 3 ноември 2017 в 14:34
  Permalink

  ati kato si imash kamion si go karai be idiot i ako shtesh se priberi sled 1 godina

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *