Административният съд в Хановер реши да бъдат изключени незабавно секционните проверки на скоростта, които бяха част от наскоро започнал пилотен проект.

Припомняме, че преди два месеца беше стартиран пилотен проект за секционно отчитане на скоростта на автомобилите по път B6 в Лаатцен, близо до Хановер. Оттогава в нарушение на ограниченията на скоростта са били засечени 141 шофьори.

След успешни тестове, системата беше въведена и по други пътища в Германия. Въпреки това обаче миналия вторник Административният съд в Хановер взе решение да изключи системата, информира транспортния портал eurotransport.deСпоред съдиите системата противоречи на германския закон, тъй като регистрира номерата на всички автомобили, а не само на тези, които са надвишили ограничението на скоростта. Това означава, че има противоконституционно събиране на информация. Съдът е установил, че германското законодателство няма легална основа за автоматично записване на данни.

Така решението на съда ще остане в сила поне докато германските власти не въведат закон, разрешаващ настоящото противоречие.

Снимка: Wikimedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *